Mogyorós tolófánk is került az asztalra |  |
2009. február 16. 22:26:35
Az, hogy kisütöttük ezt a rengeteg fánkot, nem nagy dolog. A felkészülés, a receptek összegyűjtése, na, az volt az igazi munka - jegyezte meg a fánkkarnevál egyik résztvevője.
Zalaapátiban tegnap délután hagyományteremtő szándékkal először rendezték meg a karnevált, mint Pozsegovits Borbála főszervezőtől megtudtuk, azért, hogy a téli időszakban is legyen régiós rendezvénye a településnek. Az érdeklődésre nem is lehetett panasz, az iskola aulájában alig fértek el a vendégek, igaz, a programon nem csak a helyiek vettek részt. A társközségekből (Bókaháza, Esztergályhorváti, Gétye), valamint Keszthelyről, Balatongyörökről, Gyenesdiásról és Reziből érkeztek vendégek, s persze igazi fánkkülönlegességek. Kitettek magukért a Rozmaring Népdalkör tagjai is.
- Megbeszéltük, ki melyik félét készíti el. Ma korán keltünk, a délelőtt a sütéssel telt. 12-féle fánk áll az aszta-lon - árulta el Koller Csabáné. Azt Dörnyei Jánosné tette hozzá, hogy a receptek közüla legrégebbi nagyanyja 1935-ös kiadású szakácskönyvéből való.
- Mogyorós tolófánknak hívják, s nagyon finom, ahogy a többi is - mondta. Török Erikától megtudtuk, hogy e hét végén a nagykanizsai fánkfesztiválon is jelen lesznek.
A jelenlévőket amúgy Vincze Tibor polgármester köszöntötte, majd Petánovics Katalin néprajzkutató a fánktörténetről tartott ismertetőt. Aztán kezdődött a kulturális műsor, melynek ideje alatt szorgalmasan tevékenykedett a zsűri. A helyezettek persze büszkék voltak az eredményekre, de nem ez számított igazán. A közönség duplán jól járt, a színvonalas bemutatók mellett mindenki finomabbnál finomabb fánkokat kóstolhatott.
Zalai Hírlap
|