Keszthely Kistérségi társulás KKTI
Bókaháza
Esztergályhorváti
Gétye
Gyenesdiás
Karmacs
Keszthely
Sármellék
Szentgyörgyvár
Vállus
Várvölgy
Vindornyafok
Vindornyalak
Vonyarcvashegy
Zalaapáti
Zalaszántó
Zalavár
Összes település
Keszthely Kistérségi társulási Iroda
Keszthely társulásspacerSZSZKspacerCivilfórumspacer

Ma: Karolina, Aida napja van
-

2023 február

+
VHKSzCsPSzo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Ugrás a mai napra

Támogatók

AT-HU.NET

EU REGIONAL POLICY

banner

Világörökségi egyeztetés: van mit átgondolnunk

printerfriendly

2009. február 23. 17:11:00


 
 Elsősorban az önkormányzatok és a civil szervezetek megszólítása volt a célja annak a világörökségi ülésnek, amelyet Keszthelyen rendeztek február 12-én. Egyet be kell látni – hangzott el –: nagyon sok olyan turista él a világon, aki a világörökségi helyszíneket keresi fel, rájuk tehát biztosan lehet majd számítani, ha sikeres lesz a térség pályázata. 2012 végére le kell zárni az előkészítést, mert a rákövetkező év a pályázat beadásának határideje lesz.


Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke közölte, azzal a területtel fognak pályázni az érintettek, amelyik a legnagyobb támogatást kapja. „A döntésig azonban még türelmes és alapos egyeztetés vár ránk” – tette hozzá az elnök, aki szerint tisztán kell majd azt is látnunk, hogy a 2013-ban induló európai uniós támogatási programban milyen lehetőségek várnak ránk.
Ruzsics Ferenc keszthelyi polgármester a konferencián elmondta: a kezdeményezés többször megdöccent már, ezért is tartja jónak a fejlesztési tanács témáért felelős bizottságának megalakulását. A polgármester megemlítette a www.monitormagazin.hu felmérését. Arra voltunk kíváncsiak, az olvasók milyen nevezetességet jelölnének arra a bizonyos világörökségi listára. A Balatonra szavaztak a legtöbben, majd a Tihanyi-félsziget következett a sorban.
Manninger Jenő, Zala megye elnöke támogatja, hogy felkerüljön a listára a Hévízi-tó, nyolc éve ez a cél, ezért úgy véli, nem történik igazán nagy előrelépés az ügyben. Az elnök szerint a tó és a Tapolcai-medence tanúhegyei a legesélyesebbek. A világörökségi cím nem jelent konkrét forrást, azonban kitűnő lehetőség az érintett településeknek – szögezte le a politikus.

Túl nagy falat?
Nem sok, három olyan világörökségi helyszín van a világon, amelyik hatalmas kiterjedésű, ezért kicsi az esélye annak, hogy a balatoni terület szóban forgó, több mint 80 kilométeres – Hévíztől Tihanyig tartó – része felkerüljön a listára. Mohácsi József, a Balaton Fejlesztési Tanács illetékes bizottságának elnöke, MSZP-s országgyűlési képviselő elmondta: alaposan át kell gondolni, hogy melyik területtel és pontosan milyen kategóriában pályázzanak. Egy-egy helyszín vagy kulturális, vagy természeti örökség kategóriában pályázhat.
Mohácsi József úgy véli, több kérdés nyitott még, azért is, mert az érintett települések egy része bizonytalan, nem tudják, csatlakozzanak-e a projekthez, ha igent mondanak, milyen hasznot, előnyt és hátrányt hozhat nekik ez a cím. Ha ugyanis felkerülünk a listára, fejleszteniük kell a településeknek, hogy ne csak érkezzenek, hanem maradjanak és költsenek is a turisták, éppen ezért szállodák, kiszolgáló intézmények kellenek.

A kastélynak van helye, de…
Tar László, a Nyugat-balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint hatalmas marketingértéke van a világörökségi címnek, nehéz számszerűsíteni, hogy pontosan mennyit is ér, de sok mindent el kell még döntenünk.
„Nem vagyunk olyan különlegesek a kulturális kategóriában, mint például a Hortobágyi Nemzeti Park, ezért olyan helyszínt kellene preferálni, amely tömegeket vonzó, értékes terület. A Festetics-kastély önmagában kevés, de például a Hévízi-tó sem elegendő a sikerhez” – teszi hozzá az ügyvezető igazgató.
Mohácsi József azt mondja, hogy a kastély is felkerülhet a listára, de nem egyedüli szereplőként, az viszont biztos, hogy természeti kategóriában nem jelölhetik. Fontos, hogy kellő figyelmet kapjon Keszthely büszkesége, figyelni kell egyebek mellett az állagmegóvásra.
Májusban folytatódik az egyeztetés, arról is beszámol majd a Monitor.
 


monitormagazin


vissza
Keresés
  
spacer
Hírlevél
Email cím

spacer
 

Keszthely- és környéke Kistérségi Többcélú Társulási Iroda
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 42., tel: 83/515-490, fax: 83/515-494,
email: iroda@keszthelytarsulas.hu

© Moksaphoto