Keszthely Kistérségi társulás KKTI
Bókaháza
Esztergályhorváti
Gétye
Gyenesdiás
Karmacs
Keszthely
Sármellék
Szentgyörgyvár
Vállus
Várvölgy
Vindornyafok
Vindornyalak
Vonyarcvashegy
Zalaapáti
Zalaszántó
Zalavár
Összes település
Keszthely Kistérségi társulási Iroda
Keszthely társulásspacerSZSZKspacerValcum Nkft.spacerLeaderspacerKözkincsspacerActive Ageing AT-HUspacerEgyütt könnyebb! BLOGspacerCivilfórumspacer

Ma: Klotild napja van
-

2020 Június

+
VHKSzCsPSzo
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Ugrás a mai napra

Támogatók

AT-HU.NET

EU REGIONAL POLICY

banner

Kultúrára az év minden napján szükség van

printerfriendly

2012. január 23. 11:40:17    

A Magyar Kultúra Napja nem piros betűs ünnep, de nem is lehet egy naphoz kötni. A kultúra felemel, megérinti a lelkünket, arra az év minden napján szükség van, legyen az színházi előadás, koncert, tárlat – mondta köszöntő beszédében Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke vasárnap este a Balaton Színházban tartott kultúra-napi ünnepségen.
 Úgy folytatta: kultúra nélkül nincs város sem, ezért köszönet illeti mindazokat, akik tesznek érte. Felidézve a Magyar Kultúra Napjának eredetét, elmondta: Kölcsey Ferenc – aki 1823. január 23-án fejezte be a Himnuszt – nemzeti költeménye túlélt minden megpróbáltatást, hozzájárult nemzettudatunk erősítéséhez.
Ünnepi beszédet Csótár András, a képviselő-testület Oktatási, Kulturális és Ifjúsági bizottságának elnöke mondott. Kiemelte: a kultúra közös kincs, mely megkülönbözteti egymástól a népeket. Legfontosabb közöttük az anyanyelv, mely egyformán szól mindenkihez, ahogy a Himnusz is. Azt mondta, a kultúra nem haszon, hanem szépség és öröm, s akkor tud élni, ha ápolják. Akik pedig ápolják, őrzik, azok előtt fejet kell hajtani. A Himnusszal kapcsolatosan úgy fogalmazott: „A nemzet imája  olyan korban született, amikor a haza olyan problémákkal küzdött, mint ma. A magyarság akkor is kereste a helyét, s a lehetőségeket keresve próbálta megőrizni identitását. A Magyar Kultúra Napja felhívja a figyelmet az értékekre, arra, hogy a felgyorsult világban is szükség van az örök dolgokra, a kultúra megóvására. A kultúra ugyanis helyünket mutatja a világban, s kijelöli a jövő útját. Nem kell megtagadni, arra építve egységes nemzetként képzelhetjük el a jövönket.” Elmondta: a magyar kultúra sajnos több értelemben is  leértékelődött, bajban van, a helyét betöltő tartalom pedig nem érték. Ezért fontos, hogy őrizzük, átörökítsük a következő generációknak a kultúra minden értékét, az erkölccsel együtt. „Mindezt nyitottan az új gondolatokra, a nemzet hagyományait szem előtt tartva.” Megjegyezte: Keszthely jelentős áldozatokat tesz a kultúra érdekében, amiért köszönetet mondott.
Ezután Csótár András és Ruzsics Ferenc polgármester átadta a Pro Cultura Keszthely díjat, melyet idén posztumusz Dore Nagy Aladár kapott, s melyet özvegye vett át. A tavaly elhunyt festőművész, akinek alkotásai főként a várost és a Balatont jelenítette meg, sokat dolgozott Keszthelyért, képzőművész táborokat szervezett, oktatta az ifjúságot.
Az ünnepségen hangversenyt adott Bányai Júlia és Zita Tschirk.
 


monitormagazin


vissza
Keresés
  
spacer
Hírlevél
Email cím

spacer
 

Keszthely- és környéke Kistérségi Többcélú Társulási Iroda
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 42., tel: 83/515-490, fax: 83/515-494,
email: iroda@keszthelytarsulas.hu

© Moksaphoto