Keszthely Kistérségi társulás KKTI
Bókaháza
Esztergályhorváti
Gétye
Gyenesdiás
Karmacs
Keszthely
Sármellék
Szentgyörgyvár
Vállus
Várvölgy
Vindornyafok
Vindornyalak
Vonyarcvashegy
Zalaapáti
Zalaszántó
Zalavár
Összes település
Keszthely Kistérségi társulási Iroda
Keszthely társulásspacerSZSZKspacerCivilfórumspacer

Ma: Melinda, Vivien napja van
-

2022 December

+
VHKSzCsPSzo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ugrás a mai napra

Támogatók

AT-HU.NET

EU REGIONAL POLICY

banner

Kultúrára az év minden napján szükség van

printerfriendly

2012. január 23. 11:40:17    

A Magyar Kultúra Napja nem piros betűs ünnep, de nem is lehet egy naphoz kötni. A kultúra felemel, megérinti a lelkünket, arra az év minden napján szükség van, legyen az színházi előadás, koncert, tárlat – mondta köszöntő beszédében Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke vasárnap este a Balaton Színházban tartott kultúra-napi ünnepségen.
 Úgy folytatta: kultúra nélkül nincs város sem, ezért köszönet illeti mindazokat, akik tesznek érte. Felidézve a Magyar Kultúra Napjának eredetét, elmondta: Kölcsey Ferenc – aki 1823. január 23-án fejezte be a Himnuszt – nemzeti költeménye túlélt minden megpróbáltatást, hozzájárult nemzettudatunk erősítéséhez.
Ünnepi beszédet Csótár András, a képviselő-testület Oktatási, Kulturális és Ifjúsági bizottságának elnöke mondott. Kiemelte: a kultúra közös kincs, mely megkülönbözteti egymástól a népeket. Legfontosabb közöttük az anyanyelv, mely egyformán szól mindenkihez, ahogy a Himnusz is. Azt mondta, a kultúra nem haszon, hanem szépség és öröm, s akkor tud élni, ha ápolják. Akik pedig ápolják, őrzik, azok előtt fejet kell hajtani. A Himnusszal kapcsolatosan úgy fogalmazott: „A nemzet imája  olyan korban született, amikor a haza olyan problémákkal küzdött, mint ma. A magyarság akkor is kereste a helyét, s a lehetőségeket keresve próbálta megőrizni identitását. A Magyar Kultúra Napja felhívja a figyelmet az értékekre, arra, hogy a felgyorsult világban is szükség van az örök dolgokra, a kultúra megóvására. A kultúra ugyanis helyünket mutatja a világban, s kijelöli a jövő útját. Nem kell megtagadni, arra építve egységes nemzetként képzelhetjük el a jövönket.” Elmondta: a magyar kultúra sajnos több értelemben is  leértékelődött, bajban van, a helyét betöltő tartalom pedig nem érték. Ezért fontos, hogy őrizzük, átörökítsük a következő generációknak a kultúra minden értékét, az erkölccsel együtt. „Mindezt nyitottan az új gondolatokra, a nemzet hagyományait szem előtt tartva.” Megjegyezte: Keszthely jelentős áldozatokat tesz a kultúra érdekében, amiért köszönetet mondott.
Ezután Csótár András és Ruzsics Ferenc polgármester átadta a Pro Cultura Keszthely díjat, melyet idén posztumusz Dore Nagy Aladár kapott, s melyet özvegye vett át. A tavaly elhunyt festőművész, akinek alkotásai főként a várost és a Balatont jelenítette meg, sokat dolgozott Keszthelyért, képzőművész táborokat szervezett, oktatta az ifjúságot.
Az ünnepségen hangversenyt adott Bányai Júlia és Zita Tschirk.
 


monitormagazin


vissza
Keresés
  
spacer
Hírlevél
Email cím

spacer
 

Keszthely- és környéke Kistérségi Többcélú Társulási Iroda
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 42., tel: 83/515-490, fax: 83/515-494,
email: iroda@keszthelytarsulas.hu

© Moksaphoto