Keszthely Kistérségi társulás KKTI
Bókaháza
Esztergályhorváti
Gétye
Gyenesdiás
Karmacs
Keszthely
Sármellék
Szentgyörgyvár
Vállus
Várvölgy
Vindornyafok
Vindornyalak
Vonyarcvashegy
Zalaapáti
Zalaszántó
Zalavár
Összes település
Keszthely Kistérségi társulási Iroda
Keszthely társulásspacerSZSZKspacerValcum Nkft.spacerLeaderspacerKözkincsspacerActive Ageing AT-HUspacerEgyütt könnyebb! BLOGspacerCivilfórumspacer

Ma: Norbert, Cintia napja van
-

2020 Június

+
VHKSzCsPSzo
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Ugrás a mai napra

Támogatók

AT-HU.NET

EU REGIONAL POLICY

banner

Bemutatták a közművelődési koncepciót, elindították a MaNDA TV-t

printerfriendly

2012. január 23. 11:42:34Bemutatta az Országos közművelődési koncepciót Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár a magyar kultúra napján, vasárnap a budapesti MOM Kulturális Központban. A Párbeszéd a magyar közművelődésért címmel tartott rendezvényen Szőcs Géza kulturális államtitkár elindította a MaNDA TV első adását, amely rendhagyó, online, kétnaponta jelentkező kulturális híradó lesz.
 Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere köszöntőbeszédében elmondta: nagy öröm számukra, hogy a három hónapja indult Magyar közművelődésért című országos programsorozat zárórendezvényét a kerületben tartják. A polgármester üdvözölte a rendezvénysorozat keretében megjelent reprezentatív kiadványt, amely az utóbbi években épült, felújított művelődési intézményekről szól.
    
Szőcs Géza ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy az ország 23 éve ünnepli meg a magyar kultúra napját a Himnusz születésének évfordulóján. Napjainkat egy mindenre kiterjedő válság határozza meg, amelynek súlyos következménye az elbizonytalanodás - fogalmazott az államtitkár. Szőcs Géza kiemelte: a kultúrának és a közművelődésnek fontos szerep juthat a válságból való kilábaláshoz, ehhez aktív, kezdeményező kultúrpolitikára van szükség.
    
Az államtitkár rámutatott: ha a jelen kulturális kincseivel, a szellemi örökséggel "jól sáfárkodunk", az utódok a kulturális fejlesztések nagy korszakaként emlékezhetnek majd a most kezdődő korra. "A válságélmény alapja a bizonytalanság, hogy ezzel leszámoljunk, azt tanácsolom, figyeljünk oda hagyományaink, szellemi, kulturális örökségünk útjelző oszlopaira" - hangoztatta Szőcs Géza, aki szerint a nemzet igazi "erőtartalékai" a kultúrában keresendők.
Az államtitkár indította el az úgynevezett MaNDA TV-t, amelyet a politikus az egykori alexandriai könyvtárhoz hasonlított. Magyarázatképp hozzátette: a kétnaponta frissülő kulturális híradó nem hagyományos televízió lesz, céljuk hogy a magyar kultúrára vonatkozó összes fontos tudást, ismeretet összegyűjtsék. "Egy olyan könyvtárat hozunk létre, amely lerombolhatatlan, fölégethetetlen" - fogalmazott Szőcs Géza, kiemelve, hogy a MaNDA TV mindenki számára ingyenesen hozzáférhető. Megjegyezte, a műsorfolyam szinte ingyen készült, lelkes csapattagok áldozatkész munkájából.
    
Lovas Lajos, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet főigazgatója elmondta, a MaNDA TV első "adását" archív felvételekből állították össze, látható például az első magyar science fiction film, a Karády Katalin főszereplésével készült 1942-es Szíriusz, valamint archív híradók, reklámok is.  "Rengeteg anyagot készítettek a munkatársaink is" - tette hozzá a főigazgató, aki közölte, a csapatot jelenleg körülbelül tízen alkotják, de sok felvételt kaptak művészektől is. Látható például a Kelemen Quartet koncertje, Berecz András mesemondó, aki az RS9 Színházban lépett föl. A műsorok között régi Cseh Tamás felvételek is megtekinthetők, ugyanis január 22-én ünnepelte a születésnapját az énekes-dalszerző. Horváth Iván irodalomtörténész pedig egy József Attila-kéziratot mutat be a most megjelent könyvéből.
    
Lovas Lajos kiemelte: elkészült a mandarchiv.hu is, amely a MaNDA központi felülete lesz. "Két kereső már elérhető, de célunk, hogy valamennyi közgyűjteményi adatbázis az oldalon keresztül elérhető legyen" - magyarázta. Most a magyar játékfilmkereső indult el, de kereshetővé vált a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján lévő Digitális Irodalmi Akadémia is. "Emellett szórakoztató-nevelő tartalmakat állítunk elő, március 14-én például elindul a digitális történelemóránk" - tette hozzá.
    
 
Hammerstein Judit előadásában felidézte: három hónapja, november 14-én indult útjára a Magyar közművelődésért programsorozat, amelynek keretében az ország 16 helyszínén találkoztak mindazok, akik felelősek a magyar közművelődést ügyéért. A sorozat "tartópillére" lett a közművelődési koncepciónak, amely "a szakmai fejlődés alapértékeit kívánja meghatározni a 2020-ig terjedő időszakig". Társadalmi átalakulás elképzelhetetlen az együttműködő közösségek részvétele nélkül. Ebben a megújult művelődési házak munkájára számít a kulturális államtitkárság.  
    
A helyettes államtitkár kiemelte: a koncepció feladata, hogy "tájékozódási pontot adjon akkor, amikor az egzisztenciális bizonytalanság egyben kulturális elbizonytalanodást is jelent". A koncepció kiemelt területei közé a közművelődés alapintézményei, a felnőttképzés, a közösségi művelődés, a kulturális vidékfejlesztés, a határon túli magyar kultúra, a kulturális örökség digitalizálása, a közoktatással való szoros együttműködés, a hagyományápolás és a magyar nyelv ügye számítanak.
    
Hammerstein Judit az államtitkárság fontos feladatának a jogszabályalkotást nevezte meg, különösen az 1997. évi 140. kulturális törvény átalakítását, hogy a önkormányzatoknak a közművelődési intézményrendszer működtetésében továbbra is kulcsszerepe legyen. "Ötezer fősnél kisebb településeinken az eddig átadott majdnem 200 intézménnyel együtt 2015 végéig összesen több mint 600 integrált közösségi szolgáltató tér átadása várható" - jelentette be a helyettes államtitkár. Az európai uniós források terhére az első félévben ezek működésére pályázat útján 500 millió forintot biztosítanak. Fontos feladatnak nevezte továbbá a Magyar Művelődési Intézet és a Képzőművészeti Lektorátus szakmai átszervezését.
    
A politikus elmondta: az államtitkárság törekszik a fenntartható, kiszámítható finanszírozásra, felkészülnek a program- és feladatfinanszírozásra, amelyhez feladat- és teljesítménymutatók kidolgozására van szükség. Megjegyezte, szeretnék, ha a meghatározó felnőttképzéssel foglalkozó szervezetek megjelennének a közművelődési támogatások rendszerében.


Erikanet


vissza
Keresés
  
spacer
Hírlevél
Email cím

spacer
 

Keszthely- és környéke Kistérségi Többcélú Társulási Iroda
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 42., tel: 83/515-490, fax: 83/515-494,
email: iroda@keszthelytarsulas.hu

© Moksaphoto