Keszthely Kistérségi társulás KKTI
Alsópáhok
Balatongyörök
Bókaháza
Esztergályhorváti
Gétye
Gyenesdiás
Karmacs
Keszthely
Sármellék
Szentgyörgyvár
Vállus
Várvölgy
Vindornyafok
Vindornyalak
Vonyarcvashegy
Zalaapáti
Zalaszántó
Zalavár
Összes település
Keszthely Kistérségi társulási Iroda
Keszthely társulásspacerSZSZKspacerCivilfórumspacer

Ma: Malvin napja van
-

2023 Október

+
VHKSzCsPSzo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Ugrás a mai napra

Támogatók

AT-HU.NET

EU REGIONAL POLICY

banner

Szendrey Júlia tiszteletére adtak ki emlékkönyvet

printerfriendly

2012. március 14. 14:57:46

 

A Pannon Egyetem Georgikon Kar gondozásában jelent meg a Szendrey Júlia emlékkönyv, melyet kedden mutattak be a keszthelyi intézmény 1848/49-es ünnepségén. A vendégeket, szerzőket és hallgatókat dr. Dublecz Károly dékán köszöntötte, aki elmondta: 215 éves a Georgikon Kar, melynek megújulása folyamatos.

Ezzel együtt tisztelegni kell a nagy elődük - köztük Szendrey Júlia - emléke előtt. Megköszönte a kötetet szerkesztőinek és szerzőinek munkáját. Amint kiderült, az emlékkönyv a Georgikon Kiskönyvtár sorozat huszonötödik köteteként, a Georgikon Alapítvány támogatásával  jelent meg. A száznegyven oldalas könyvben számos szerző tanulmánya olvasható. Ratzky Rita: Magyarország legregényesebb aszonya, Cséby Géza: Nők Keszthely irodalmi életében, Veres Ildikó: Diskuráló szövegek, Minek nevezzelek? és A Szendrey név használata földrajzi neveinkben címmel írt  a kötetbe. Keszey Beáta: Szendrey  Júlia megítélése régen és ma, a kötet ötletgazdája, szerkesztője, dr. Lukács Gábor adjunktus és Kocsondi József: Szendrey Ignác, az elfeledett mezőgazda, Vári Andorné: Szendrey Júlia emlékének őrzése Keszthelyen, Petánovics Katalin: Szendrey Júlia emlékkiállítások, Wernitzer Julianna: a Szendrey-emlékszoba megnyitó beszéde, Tóth Éva szerkesztő  és dr. Lukács Gábor pedig az emlékszoba három évéről írt értekezést. A könyvben helyet kapott az életrajzi kronológia és több Andersen mese, melyeket Szendrey Júlia fordított le magyarra.
A kötet számos információt közöl az írónőről, akiről a szerzők és a szerkesztők szerint illik többet tudni annál, hogy Petőfi Sándor felesége volt. Kiderül belőle, hogy művelt nő volt, s, hogy irodalmi munkássága is komoly volt. Megismerhetik az olvasók második házasságának részleteit is. Az emlékkönyv előszavát dr. Dublecz Károly írta, szavai szerint: „A sorokból egyérelműen kiderül, hogy Júlia szerelme Petőfi iránt minden ellenkező híresztelés ellenére az ő részéről is a sírig tartott, és a mérhetetlen nehézségek, nélkülözések, sorscsapások ellenére a számára kimért 39 év alatt is teljes értékű életet élt, amely előtt mindannyiunknak tisztelegnie kell.” Az emlékkönyv - melytől azt várják, hogy Szendrey Júlia ismertebbé válik - méltón teszi ezt.


 


monitormagazin


vissza
Keresés
  
spacer
Hírlevél
Email cím

spacer
 

Keszthely- és környéke Kistérségi Többcélú Társulási Iroda
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 42., tel: 83/515-490, fax: 83/515-494,
email: iroda@keszthelytarsulas.hu

© Moksaphoto