Keszthely Kistérségi társulás KKTI
Bókaháza
Esztergályhorváti
Gétye
Gyenesdiás
Karmacs
Keszthely
Sármellék
Szentgyörgyvár
Vállus
Várvölgy
Vindornyafok
Vindornyalak
Vonyarcvashegy
Zalaapáti
Zalaszántó
Zalavár
Összes település
Keszthely Kistérségi társulási Iroda
Keszthely társulásspacerSZSZKspacerValcum Nkft.spacerLeaderspacerKözkincsspacerActive Ageing AT-HUspacerEgyütt könnyebb! BLOGspacerCivilfórumspacer

Ma: László napja van
-

2020 Augusztus

+
VHKSzCsPSzo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Ugrás a mai napra

Támogatók

AT-HU.NET

EU REGIONAL POLICY

banner

Önkéntesek a strandokon

printerfriendly

2020. július 29. 09:22:34

A Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat és a Generali a Biztonságért Alapítvány minden évben önkéntesek segítségével segít a lakosságnak. A strandokon elsősegély bemutatókkal, tájékoztató szórólapokkal hívják fel a figyelmet a víz, a strandolás veszélyeire. Tanítják a mentést és az újraélesztést.

 

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat önkéntese mutatja a strandoló kislánynak az újraélesztés technikáját Balatonberényben. Sokan  figyelték őket. Egymást váltották az érdeklődők az elsősegélynyújtó bemutatók helyszínein, ahol a különböző baleseti tényezőkre  és a fürdőzés veszélyeire is felhívták a figyelmet. A programban a gyerekek nagyon aktívak voltak. A szülők többsége pedig fontosnak tartotta, hogy gyermeke is megismerje az elsősegélynyújtás  és az újraélesztés alapjait.

"fontos természetesen,mert bármikor előfordulhat egy ilyen eset, akár a strandon, akár az utcán. Hogy ne essenek kétségbe és tudják, hogy mi a teendő. Egyébként ez nekünk is fontos volt. Az az igazság felnőttként utoljára akkor találkoztunk – az elsősegély tanfolyamon amikor a jogosítványt csináltuk, akkor találkoztunk utoljára ezekkel a dolgokkal, úgyhogy nem ártott feleleveníteni."- mondta el Szolga Emese.

A strandoló lányok és fiúk szívesen mentek az önkéntesekhez kipróbálni  eszméletlen személy stabil oldalfekvését is. Megtanulni azt a műfogást amivel biztosítani lehet az eszméletlen ember szabad légzését. Az egy órás bemutatón a  legtöbben az elsősegélynyújtás legsürgetőbb esetére az újraélesztésre voltak kíváncsiak. Egy nyaraló  fiú örömmel beszélt a gyakorlást követően a lehetőség hasznosságáról is.

"Hasznosnak tartottam. Hát annyira még nem ismerem, de m ost jön nekem a motoros vizsgát le kell tenni és ahhoz kötelező ez az  elsősegély vizsga és ahhoz most ez nagyon jól jött."- mondta Nagy Koppány.

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat  19 balatoni strandon vonja be a lakosságot  az elsősegélynyújtásba, az újraélesztés rejtelmeibe.

"A Balatoni Elsősegélynyújtó  Szolgálat célja a társadalmi elsősegélynyújtás népszerűsítése elsősorban a fiatalok körében. Ezzel is elősegítve önkénteseinknek, hogy merjenek segíteni,megmutatva a többi fiatalnak , hogy egyébként segíteni jó. Segíteni embertársainkon egyébként mennyire felemelő érzés. S az önkénteseink is legtöbbször ezért vesznek részt a programjainkon mert megtanulják, hogy az elsősegélynyújtás egyébként nagyon szép szakma,- hogyha lehet így nevezni kicsiben az egészségügy szakterületén- ill., hogy mennyire jó segíteni embertársainkon itt nyaralás közben is."- adott tájékoztatást Kormos Ádám a program egyik koordinátora.

Az elsősegélynyújtásra irányuló roadshow augusztus 23-ig tart . A Balaton északi és déli partján 320 fiatal önkéntes naponta 10-18 óra között tart elsősegély bemutatót a strandokon.

 

Forrás: Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió


vissza
Keresés
  
spacer
Hírlevél
Email cím

spacer
 

Keszthely- és környéke Kistérségi Többcélú Társulási Iroda
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 42., tel: 83/515-490, fax: 83/515-494,
email: iroda@keszthelytarsulas.hu

© Moksaphoto