Keszthely Kistérségi társulás KKTI
Bókaháza
Esztergályhorváti
Gétye
Gyenesdiás
Karmacs
Keszthely
Sármellék
Szentgyörgyvár
Vállus
Várvölgy
Vindornyafok
Vindornyalak
Vonyarcvashegy
Zalaapáti
Zalaszántó
Zalavár
Összes település
Keszthely Kistérségi társulási Iroda
Keszthely társulásspacerSZSZKspacerValcum Nkft.spacerLeaderspacerKözkincsspacerActive Ageing AT-HUspacerEgyütt könnyebb! BLOGspacerCivilfórumspacer

Ma: László napja van
-

2020 Augusztus

+
VHKSzCsPSzo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Ugrás a mai napra

Támogatók

AT-HU.NET

EU REGIONAL POLICY

banner

Nőtt a Balatonban a kékalgák száma, zajlik a mederkotrás

printerfriendly

2020. július 30. 10:32:51

Az elmúlt hetekben ismét tömegesen jelentek meg kékalgák a Balaton felszínén. Az emberre kis mennyiségben ugyan nem jelent veszélyt a jelenlétük, de egyes algák képesek enyhébb hatású méreganyag termelésére is. A jelenség nem újkeletű - a szakemberek dolgoznak a megszüntetésén.

 

Egy héttel ezelőtt Balatongyörökön tették vízre a mederkotrásban résztvevő második lepelkotrót is. A Balatoni Kis Kotró a Góliát kotróhajó és a hozzá csatlakozó géplánc munkáját egészíti ki, amely egy hét alatt 302 m3 zagyot távolított el a mederből. Elsősorban ettől várják a szakemberek, hogy a Balaton nyugati medencéjében mért magas klorofill-a tartalom mérséklődjön. Ez tükrözi ugyanis az algák mennyiségét a vízben. A Balaton kb. húsz centiméter mély mederkotrása mindaddig folytatódik, amíg azt a szakemberek a monitoring eredmények alapján indokoltnak tartják.

Balatongyörökön a fürdőzők egy három és fél hektáros területen élvezhetik a balatoni szezont. Az alapokat már 1911-ben tette le itt az akkori fürdőegylet. A település strandja évek óta kiváló eredményeket ér el a Kék Hullám Zászló minősítési rendszerben. A strandolók az algaszám növekedésből szerencsére nem sokat észlelnek. Farkas Norbert Szombathelyről érkezett a kisfiával: "Hát igazából nem tapasztaltam... jó, mi nem járunk sűrűn. Nekünk nincs semmi bajunk a vízminőséggel, szerintem tökéletes. Mindig is ilyen volt, ezelőtt 20 évvel is ilyen volt, szerintem semmit nem változott" - mondja.

Ez a fürdőző pár Hajdú-Bihar megyéből érkezett egy héttel ezelőtt. Ők is hasonlóképpen vélekednek: "A szombati napot kivéve minden nap lent vagyunk a tónál. Semmiféle kifogásunk nem lehet - sem a víz minőséggel és most már a vízhőmérsékletével kapcsolatosan sem. Többször voltunk bent, tegnap vizibicikliztünk is, semmiféle szennyező anyagot nem láttunk. Csak a kristálytiszta vizet" - mondja Soltész Gábor.

Fürödni tehát biztonságos a Balatonban. Ettől függetlenül az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) július 16-án harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültség elrendelésére és a szükséges mederkotrás előkészítésére utasította az érintett vízügyi igazgatóságokat. Az OVF szóvivőjétől, Siklós Gabriellától megtudtuk: "Erre három kotróhajó áll rendelkezésre. Kettő olyan kotróhajó, amely lepelkotró munkálatokat végez, tehát ez azt jelenti, hogy a víz felszínén körülbelül 20 cm vastagságban szedi ki ezt az anyagot. Illetve egy mélykotró hajó, amely valószínűleg a jövő hét elején kezd el dolgozni. Ennek gyakorlatilag a munkába állása egy nagyon-nagyon bonyolult folyamat, hiszen egy nagy hajóról beszélünk. Az az IMS 7012 nevű hajó, és ezt a Velencei tóról kellett közúton átszállítani."

A Zala Megyei Kormányhivatal szakembere vesz mintát a Balaton vizéből a keszthelyi Helikon strandon. A parttól nem messze, körülbelül egy méteres vízmélységnél, két üvegbe merített a vízből. A mintákat laboratóriumba szállítják, a mérés eredménye a jövő héten válik ismertté.

 

Forrás: Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió


vissza
Keresés
  
spacer
Hírlevél
Email cím

spacer
 

Keszthely- és környéke Kistérségi Többcélú Társulási Iroda
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 42., tel: 83/515-490, fax: 83/515-494,
email: iroda@keszthelytarsulas.hu

© Moksaphoto