Keszthely Kistérségi társulás KKTI
Alsópáhok
Balatongyörök
Bókaháza
Esztergályhorváti
Gétye
Gyenesdiás
Karmacs
Keszthely
Sármellék
Szentgyörgyvár
Vállus
Várvölgy
Vindornyafok
Vindornyalak
Vonyarcvashegy
Zalaapáti
Zalaszántó
Zalavár
Összes település
Keszthely Kistérségi társulási Iroda
Keszthely társulásspacerSZSZKspacerCivilfórumspacer

Ma: Borbála, Barbara napja van
-

2023 December

+
VHKSzCsPSzo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Ugrás a mai napra

Támogatók

AT-HU.NET

EU REGIONAL POLICY

banner

Római amfiteátrum és romantika az északolasz nagyvárosban

printerfriendly

2022. április 27. 09:01:54

Verona festői szépségű reneszánsz palotákkal, arénával, évszázados legendákkal, hangulatos éttermekkel és operafesztivállal várja a turistákat.


Verona az észak-itáliai Veneto régió azonos nevű megyéjének közigazgatási központja, több mint 250 ezer lakossal. Az ősi település modern belvárosával az Adige folyó kanyarulatánál, a Garda-tó közelében fekszik, emiatt a területen gyakoriak voltak az áradások egészen 1956-ig. A Mori–Torbole-­csatorna megépülésének köszönhetően azonban szükség esetén másodpercenként 500 köbméter víz elvezetése vált lehetővé a folyóból a tóba.

Történelmi épületeinek értéke és fontossága miatt az UNESCO 2000-ben felvette a világörökségi listájára, Róma után ugyanis Verona a második leggazdagabb olasz város az ókori emlékek tekintetében.

Verona Európa egyik legromantikusabb városa, a szerelmesek kedvelt úti célja. Elsőre tán szinte mindenkinek az jut eszébe a helységről, hogy itt játszódik a Rómeó és Júlia. A városvezetés ezt ügyesen használja ki turisztikailag. 1905-ben megvásárolták a Dal Capello család házát, és a nevek hasonlósága alapján a regényben szereplő Capulet család tulajdonává nyilvánították, így teremtve új turisztikai látványosságot.

Évente nagyjából másfél millióan keresik fel Júlia házát, hogy belépődíj fejében fényképezkedjenek a világirodalom leghíresebb balkonja előtt. Alatta található a szerelmesek fala, melyet rengeteg levél és cédula borít be. A ház udvarában, ahová a balkon nyílik, a dráma hősnőjének szobra áll. Jobb mellének megérintése állítólag szerencsét hoz a szerelemben, emiatt turisták milliói koptatták már fényesre a művi testrészt. Júlia, mivel kitalált karakter, valójában sohasem élt e házban, a híres erkélyt is csak 1936-ban építették fel. Verona a Rómeó és Júlia mellett egyébként még két másik Shakespeare-mű, A makrancos hölgy, valamint A két veronai nemes helyszíne is.

Az i. sz. 30-ra megépült aréna a város leghíresebb látványossága. A világ harmadik legnagyobb római amfiteátruma eredetileg gladiátorviadalok helyszíne volt, évszázadokkal később alakult át színházzá. Mára a híres veronai operafesztivál helyszíneként él a köztudatban. A centrumban lévő Piazza delle Erbe Olaszország egyik legszebb tere. Verona egyik jelképe a 84 méter magas, 12. századi Torre dei Lamberti. A toronyba gyalog vagy lifttel lehet felmenni. Érdemes egy egész vagy több napot rászánni a városra, mert rengeteg látnivalóban gyönyörködhetünk.
Forrás: LM, Zalai Hírlap

vissza
Keresés
  
spacer
Hírlevél
Email cím

spacer
 

Keszthely- és környéke Kistérségi Többcélú Társulási Iroda
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 42., tel: 83/515-490, fax: 83/515-494,
email: iroda@keszthelytarsulas.hu

© Moksaphoto