Keszthely Kistérségi társulás KKTI
Bókaháza
Esztergályhorváti
Gétye
Gyenesdiás
Karmacs
Keszthely
Sármellék
Szentgyörgyvár
Vállus
Várvölgy
Vindornyafok
Vindornyalak
Vonyarcvashegy
Zalaapáti
Zalaszántó
Zalavár
Összes település
Keszthely Kistérségi társulási Iroda
Keszthely társulásspacerSZSZKspacerCivilfórumspacer

Ma: Emánuel napja van
-

2023 Március

+
VHKSzCsPSzo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Ugrás a mai napra

Támogatók

AT-HU.NET

EU REGIONAL POLICY

banner

Római amfiteátrum és romantika az északolasz nagyvárosban

printerfriendly

2022. április 27. 09:01:54

Verona festői szépségű reneszánsz palotákkal, arénával, évszázados legendákkal, hangulatos éttermekkel és operafesztivállal várja a turistákat.


Verona az észak-itáliai Veneto régió azonos nevű megyéjének közigazgatási központja, több mint 250 ezer lakossal. Az ősi település modern belvárosával az Adige folyó kanyarulatánál, a Garda-tó közelében fekszik, emiatt a területen gyakoriak voltak az áradások egészen 1956-ig. A Mori–Torbole-­csatorna megépülésének köszönhetően azonban szükség esetén másodpercenként 500 köbméter víz elvezetése vált lehetővé a folyóból a tóba.

Történelmi épületeinek értéke és fontossága miatt az UNESCO 2000-ben felvette a világörökségi listájára, Róma után ugyanis Verona a második leggazdagabb olasz város az ókori emlékek tekintetében.

Verona Európa egyik legromantikusabb városa, a szerelmesek kedvelt úti célja. Elsőre tán szinte mindenkinek az jut eszébe a helységről, hogy itt játszódik a Rómeó és Júlia. A városvezetés ezt ügyesen használja ki turisztikailag. 1905-ben megvásárolták a Dal Capello család házát, és a nevek hasonlósága alapján a regényben szereplő Capulet család tulajdonává nyilvánították, így teremtve új turisztikai látványosságot.

Évente nagyjából másfél millióan keresik fel Júlia házát, hogy belépődíj fejében fényképezkedjenek a világirodalom leghíresebb balkonja előtt. Alatta található a szerelmesek fala, melyet rengeteg levél és cédula borít be. A ház udvarában, ahová a balkon nyílik, a dráma hősnőjének szobra áll. Jobb mellének megérintése állítólag szerencsét hoz a szerelemben, emiatt turisták milliói koptatták már fényesre a művi testrészt. Júlia, mivel kitalált karakter, valójában sohasem élt e házban, a híres erkélyt is csak 1936-ban építették fel. Verona a Rómeó és Júlia mellett egyébként még két másik Shakespeare-mű, A makrancos hölgy, valamint A két veronai nemes helyszíne is.

Az i. sz. 30-ra megépült aréna a város leghíresebb látványossága. A világ harmadik legnagyobb római amfiteátruma eredetileg gladiátorviadalok helyszíne volt, évszázadokkal később alakult át színházzá. Mára a híres veronai operafesztivál helyszíneként él a köztudatban. A centrumban lévő Piazza delle Erbe Olaszország egyik legszebb tere. Verona egyik jelképe a 84 méter magas, 12. századi Torre dei Lamberti. A toronyba gyalog vagy lifttel lehet felmenni. Érdemes egy egész vagy több napot rászánni a városra, mert rengeteg látnivalóban gyönyörködhetünk.
Forrás: LM, Zalai Hírlap

vissza
Keresés
  
spacer
Hírlevél
Email cím

spacer
 

Keszthely- és környéke Kistérségi Többcélú Társulási Iroda
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 42., tel: 83/515-490, fax: 83/515-494,
email: iroda@keszthelytarsulas.hu

© Moksaphoto