Keszthely Kistérségi társulás KKTI
Alsópáhok
Balatongyörök
Bókaháza
Esztergályhorváti
Gétye
Gyenesdiás
Karmacs
Keszthely
Sármellék
Szentgyörgyvár
Vállus
Várvölgy
Vindornyafok
Vindornyalak
Vonyarcvashegy
Zalaapáti
Zalaszántó
Zalavár
Összes település
Keszthely Kistérségi társulási Iroda
Keszthely társulásspacerSZSZKspacerCivilfórumspacer

Ma: Borbála, Barbara napja van
-

2023 December

+
VHKSzCsPSzo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Ugrás a mai napra

Támogatók

AT-HU.NET

EU REGIONAL POLICY

banner

Könyörögtek az őszi vetések ezért az esőért

printerfriendly

2022. április 29. 09:36:21

Az esőnek köszönhetően már kedvezőbb a helyzet a zalai földeken. A kora tavaszi aszály után az utolsó pillanatban jött az égi áldás. A termelési költségek emelkedése miatt azonban így is drágulnak a termények. A gazdáknak mindemellett a vadkár megelőzésére és a területalapú támogatások igénylésével is foglalkozni kell.


Vízért könyörögtek az ősszel elvetett búza- és repcetáblák. A gazdák attól tartottak, hogy a márciusi aszály miatt az elültetett növények jelentős része kárba vész. Keszthely térségében március 1. és 20. között mindössze 0,2 milliméter csapadék hullott. Súlyos következményektől óvta meg az eső az agráriumot. Néhány zalai táblán már múlt héten csírának indult a kukorica.

Sabján Krisztián, a NAK Zala megyei elnöke: „A megye déli részén, tehát Kanizsa környékén elég jól megy a napraforgó, illetve a kukorica vetése, sőt ott már a szójának egy része is el van vetve és a földbe került. Viszont a megye északi részein a húsvéti ünnepek után kezdődtek meg ezek a vetések. Egész eddig várva várta mindenki a csapadékot. Ez szinte a teljes megye területén tegnapelőtt megtörtént és jelentős mennyiségű csapadék érkezett a megyébe.”

A megyében a tervek szerint 9420 hektár napraforgót vetnek, ennek háromnegyedét már teljesítették a gazdák. A legfontosabb haszonnövény Zalában a kukorica, ebből 25.550 hektár a terv, amiből 9450 hektárt vetettek el. A legfontosabb munkák dandárja még hátra van. A 2021-es évhez képest legalább egy hetes csúszás tapasztalható a megyében.

Vadhálót telepítenek ezen a zalai szántóföldön. Amíg az esőtől felpuhult talajon nem lehet dolgozni, érdemes más munkákat pótolni. A terményárak változása a termelési költségek drasztikus emelkedése miatt elkerülhetetlen. Ezt befolyásolja még a szomszédban dúló háború, valamint az üzemanyag tarifája.  A nehézségeket azonban a kormányzati intézkedések segítenek áthidalni. A benzinárstopot július 1-ig meghosszabbították.

„A műtrágyát, aki megrendelte időben, annak itt volt a műtrágyája, nyilván háromszoros áron. A vetőmagot is megrendeltük, azok is ideértek, mind a tavaszi gabonafélék. A vegyszereknél emlegettek hiányt, én megkaptam és úgy gondolom, hogy ha egyikből nem volt, másik fajtából lehetett pótolni. Tehát Magyarországon itt nálunk szerintem probléma nincs" - nyilatkozta Gyergyák Szabolcs mezőgazdasági vállalkozó.

A termelési költségek emelkedése miatt is fontos figyelni a gazdáknak a területalapú támogatások igénylésére. A beadási időszak elkezdődött. A kérelmek szankciómentes beadása május 16-ig tart. Aki erről lemarad, az június 9-ig napi 1 százalékos büntetéssel folyamodhat a dotációért.

Forrás: Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

vissza
Keresés
  
spacer
Hírlevél
Email cím

spacer
 

Keszthely- és környéke Kistérségi Többcélú Társulási Iroda
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 42., tel: 83/515-490, fax: 83/515-494,
email: iroda@keszthelytarsulas.hu

© Moksaphoto